Šesta #tursheeya [Gospel special], 21.1.2013.

DSC_2940malaU razgovoru sa raznim ljudima u Srbiji i regionu, shvatio sam da ovde mnogi ljudi ne znaju šta je gospel muzika. A i oni koji znaju, za gospel vezuju asocijacije koje bi više odgovarale negro spiritual žanru ili veoma ranom periodu razvoja gospel žanra. Razumljivo, s obzirom na to da je gospel muzika veoma malo (čitaj “jedva”) zastupljena na srpskoj i balkanskoj sceni. Takođe, za razliku od ostalih nedovoljno zastupljenih žanrova, ne postoji subkultura koja se vezuje za gospel. Pitate se, odakle onda meni gospel?

Ja sam odrastao u protestantskoj porodici, a detinjstvo sam proveo delom u Srbiji, delom u Makedoniji. Tokom celog odrastanja bio sam svestan da se po vaspitanju koje dobijam, kada su u pitanju razni etički, estetski i kulturološki elementi koji proizlaze iz verskog opredeljenja, razlikujem od većine svojih vršnjaka. Umesto da to doživim kao hendikep ili nesreću, uvideo sam ogromni potencijal koji takvo odrastanje nudi.

Za one koji nisu upućeni, važno je reći da muzika zauzima veoma važno mesto u religioznoj praksi većine protestantskih denominacija. Tako sam ja, još od malena, bio uključen u rad raznih horova i orkestara koji su delovali pod okriljem crkve. Ovim muzičkim grupama su izvor inspiracije bile slične muzičke grupe iz zemalja gde je protestantizam daleko zastupljeniji. Neretko je izvor inspiracije bila Amerika, kao zemlja gde je protestantizam, u svim svojim oblicima, većinska veroispovest. Stupajući u kontakt sa muzičkim izrazima “braće i sestara” sa one strane velike bare, razvio sam posebnu ljubav prema gospel muzici.

Mislim da je nepotrebno naglašavati koliki su uticaj gospel blues imali jedno na drugo, kao ni to koliko su zajedno uticali na razvoj mnogih drugih žanrova, kao što su jazz, soul, funk, r’n’b, hip hop, neo-soul i razni njihovi izdanci. Moje otkrivanje pomenutih žanrova, kao i ljubav koju sam prema njima razvio, uslovljeno je prvobitnom fascinacijom gospel-om. U tom smislu, gospel  je u velikoj meri zaslužan za definisanje tog raznovrsnog, a opet na neki način doslednog zvuka koji ja nazivam #tursheeya. Zbog svega toga, smatrao sam da   gospel zaslužuje jedan celi miks.

Gospel je termin koji je u veoma širokoj upotrebi kada je reč o hrišćanskoj muzici. Tako se u istom košu često nađu žanrovi koji ni po čemu ne liče jedan na drugog, osim po tome što govore o temama vezanim za hrišćanstvo. Ovaj miks je posvećen jednom delu spektra gospel muzike koji se često naziva urban gospel. Urban gospel se kao žanr razvio relativno skoro, a njegov razvoj može se pratiti uporedo sa razvojem radijskog formata koji je poznat pod nazivom urban contemporary. Oba ova žanra, između ostalog, karakteriše i veza sa urbanim sredinama koje imaju značajan udeo Afro-američkog stanovništva.

Miks počinje cappella verzijom Precious Lord, Take My Hand, u izvođenju Kelly Price. Po njenim melizmatičnim egzibicijama može se steći predstava o tome kakav se zvuk krije u ostatku miksa. Zatim slede dve vesele numere koje treba da vas duhom prenesu u Afro-američku crkvu u nekoj od pomenutih urbanih sredina, Lord Prepare Me To Be A Sanctuary I’ll Make It. U naredne tri numere, zvuk postaje još urbaniji, malo ozbiljniji i “teži” uz Fred Hammond-a Marvin Sapp-a. 

Energija u sledeće dve pesme je neverovatna! Prva je obrada Johnny “Guitar” Watson-ove I Want To Ta Ta You Baby i zove se Ta Ta You Jesus. Kevin Whalum kao vodeći vokal i Kirk Whalum na saksofonu dali su ovoj fenomenalnoj kompoziciji sasvim drugu dimenziju i ulili u nju snagu kakvu prvobitna harmonska progresija jednostavno zahteva. Vrhunac miksa je pesma Calvary, koju je napisao Richard Smallwood. U ovoj verziji on svira klavir a pesmu vode tri solistkinje iz hora Vision. Tema pesme je raspeće, centralni događaj za svakog hrišćanskog vernika. “Can you hear the hammers ringing?” je pitanje nakon kojeg nijedan čovek sa senzibilitetom za muziku i zdravom maštom, vernik ili ne, ne može da ostane ravnodušan.

Miks se nastavlja još jednom pesmom koju je napisao Smallwood, At The Table. Zatim Smokie NorfulMyron Butler vraćaju pređašnji urbani zvuk.

Go With Me Still In Love su primeri na kojima se vidi u kojoj meri urban gospel može da korelira sa urban contemporary zvukom. Takođe, na ova dva primera se vidi koliko se američki odnos prema konceptu hrišćanske muzike razlikuje od, recimo, srpskog.

Nakon toga slede dve pesme koje su meni posebno drage. Donnie McClurkin je predstavnik generacije gospel muzičara koji su svoj zvuk definisali tokom 80-ih. U Speak To My Heart se ovo jasno čuje. Fred Hammond je, s druge strane, predstavnik novije generacije gospel muzičara. Njegova No Greater Love je, u najmanju ruku, dirljiva, a mene redovno natera da ustanem, podignem ruke, pognem glavu i ćutke stojim u strahopoštovanju (iako nezgrapna, ova reč je najbliža onome što Englezi nazivaju awe).

Rance Allen, stari majstor soul-a i gospel-a, i jedan od zaslužnijih za uspeh kasnijih generacija crossover izvođača iz oba žanra, zatvara miks sa njegovom verzijom Bob Dylan-ove When He Returns. Tekstura njegovog glasa i konstantno menjanje boje Hammond orgulja daju ovoj pesmi takvo bogatstvo zvuka da nakon toga čovek može da kaže samo “Amin”.

Kao neka vrsta bisa, na samom kraju sledi John P. Keelive verzija njegove I Believe. Ova pesma odstupa od definicije urban gospel zvuka. Reklo bi se da je ovo old school u svetu gospel muzike. Snažni hor i pulsirajući ritam udaranja nogu o pod dižu tenziju tokom prva dva minuta pesme. Tenzija se javlja jer uvetu naviknutom na ovu formu gospel zvuka fali jedan neizostavni element- bas! Kada bas konačno “uleti” to izaziva neobjašnjivo olakšanje koje, međutim, ne traje dugo, jer John P. Kee tada reši da uvede novu frazu. A onda nakon nekoliko ponavljanja “He’ll do just what he said”, nastupa sveopšte slavlje u kome bas, orgulje, sintisajzeri i jedan mučeni trombon pokušavaju da nadglasaju hor koji i sam peva iz sve snage. Ova atmosfera u velikoj meri odgovara mojoj ideji dobre crkve. :)

Plejlistu i miks naći ćete ovde.

Nadam se da ćete uživati u muzici i energiji koja je u njoj sadržana. Ukoliko, pak, kao i ja, pored umetničke vrednosti u ovoj muzici prepoznate i dublji smisao, biće mi naročito drago!

sesta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s